Fettisdagen också kallad semmeldagen, fastlagstisdagen och fettisdag firas efter fastlagssöndagen som är den dag som inleder fastlagen.

I modern tid äter vi semlor både innan under och efter fettisdagen. Det finns många sätt att äta denna fantastiska bulle, i djup tallrik med varm mjölk eller grädde. Semlan är också fylld med antingen mandelmassa som är det klassiska, vaniljkräm eller på det danska sättet, hallonsylt.

Historiska syftet:

Fastlagen är en kristen högtid som benämns de 3 dagarna som föregår fastan som pågår 40 dagar fram till påsk. Fettisdagen blir då i sin tur den efter fastlagssöndagen och blåmåndagen den sista dagen innan fastan som inleds på askondagen.



Pepparkaksdeg

Gör din egen pepparkaksdeg. Det är inte svårt och smakar väldigt gott.


Det här behöver du

  • 200 g Svenskt Smör
  • 1 12 dl mörk sirap
  • 3 dl strösocker
  • 1 12 dl vispgrädde
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk malen kanel
  • 12 msk malda kryddnejlikor
  • 12 msk malen kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 10 dl vetemjöl

Såhär gör du

Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en köksmaskin, tillsätt grädde och kryddor och rör om. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman degen, den blir ganska lös. Låt den vila i kyl ca ett dygn. Ta fram degen 1 tim innan utbakning.


Det var inte längesedan vi mummade i oss Gustav Adolfsbakelse och nu är det snart dags igen. Kavla upp ärmarna för på söndag den 17 november bakar vi Napoleonbakelse.

Napoleonbakelsen är en svensk variant av det franska bakverket Mille-feuille (tusen blad). Namnet anspelar på bakelsens stomme, smördeg som ju delar sig som i tunna blad. Under 1800-talets senare hälft kom bakelsen till Sverige och upphovsmannen är sockerbagaren Johan Broqvist vars gesällprov var en bakelse till hyllning av den franske kejsaren Napoleon. 

För er som inte bakar egen Napoleonbakelse finns det att köpa i närmsta konditori och även matbutiker en sånhär dag.



napoleonbakelse

Klassiska kladdkakan

Fantastisk god och enkel kladdkaka för ca 5-6 personer.

Ingredienser

  • 100 g Smör eller margarin
  • 2 12 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 12 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering:

  • Mandelflan, florsocker eller smält choklad, hallonhjärtan för att piffa lite extra

Serveras med:

Vaniljglass, vaniljsås eller grädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass och frukt.

kladdkaka
Få vårt nyhetsbrev

Anmäl mig     Ta bort mig

Tjejen bakom bloggen är givetvis mycket bakintresserad, kreativ och min stora passion är att baka. Jag älskar att skapa vackra bakverk och inspirera andra. Bloggen fylls med godsaker från alla möjliga ställen. Från farmors hemliga recept till mina egna personliga favoriter.

Hoppas det ska smaka! - Lisa

lisa

Sånt som är fluffigt och & gott    
       
 
 
Cookies